GC2ECV1 – Forteca

Bol som totiž neďaleko (na keške View of Korcula) a nedalo mi to. Do odchodu lode som mal cca 45 minút a keďže som už vedel, že dole do prístavu zbehnem za pár minút, vybral som sa pohľadať aj túto druhú.

Forteca je bývalá pevnosť. Najprv som ju obehol koldokola, pozrel do pomôcok a našiel tú kešku. Pevnosť bola otvorená, no keď som nazrel dnu, nevyzerala ako nejaká turistická atrakcia – zatuchlina a hniloba. Hore na pevnosti som však zazrel človeka a ten na mňa začal mávať a kričať, že môžem ísť hore.

Bol to Ivan – strážca ostrova pred požiarom. Skutočne tam stojí počas celého dňa a pozoruje ostrov Korčula aj protiľahlý polostrov Pelješac a sleduje, či niekde nie je vidno neželaný dym. Porozprával mi však aj iné zaujímavosti.

Vraj má dole notebook, ktorý môže cez satelit sledovať pohyb osôb na celom ostrove a dokonca si ich priblížiť tak, že dokáže prečítať značky na aute – „vojenská technika“. Všetko v reálnom čase. Niekoľkokrát za deň sa aj skutočne pripojí a sleduje, či ľudia pohybujúci sa po ostrove nezakladajú ohne, alebo či nechcú niekde grilovať. Vonkajšia grilovačka je od júna do konca septembra na celom ostrove zakázaná. V momente, ak by niekoho zazrel, volá políciu, ktorá tam dôjde a dá mastnú pokutu. Najhorší sú vraj mladí feťáci a alkoholici, ktorí si myslia, že si môžu hocikde robiť párty.

Na ostrove Korčula nemali požiar 15 rokov, zato na Hvare minulý rok nepozorná turistka spôsobila grilom požiar a tým veľké škody. Podľa jeho slov bude škody splácať do konca života – požiarnikom trvalo 6 dní kým požiar zlikvidovali. Najhorší je totiž vietor, ktorý dokáže oheň za malú chvíľku rozfúkať na veľké územie.

Škoda, že som nemal viac času, aby som tam zotrval dlhšie. Bolo tesne po tretej a mne za 15 minút odchádzala loď, tak som sa narýchlo rozlúčil a utekal dole kopcom späť. Aj tak to bola jedna z tých zaujímavejších kešiek.

Forteca
Forteca
Výhľad na poloostrov Pelješac
Výhľad na poloostrov Pelješac
Výhľad na ostrovy
Výhľad na ostrovy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *