Archív kategorií: GENDZOv mikroblog

Udalosti, ktoré ma v mojom živote postretnú.

Kedy sú trhy v Jabłonke a iné

Trhy v Jablonke sa konajú každú stredu, v Nowom Targu vo štvrtok a sobotu. Trh začína ráno cca 7:00 a končí medzi 12:00 – 14:00. Všetko záleží od počasia a množstva návštevníkov. Ak je zlé počasie a málo ľudí, trhovníci sa začnú baliť už o 11-tej a potom lavínovito odchádzajú. Pozor, v deň cirkevného sviatku trh nebýva, respektíve je strašne málo trhovníkov. Parkovať je možné na lúkach hneď vedľa trhu, parkovné 1-2€ / na celý deň, podľa toho ako blízko k samotným stánkom stojíte.

Na trhoch nájdete všetko možné – od oblečenia a topánok, cez kočíky, domáce potreby, nábytok, umelé kvety a poľnohospodárske náradie, až po ovocie, zeleninu, cukrovinky a domáce potravinové výrobky. Kupovať bežné oblečenie sa však neoplatí. Tričko za 5€ kúpite aj na Slovensku v lacných čínskych obchodoch. Rovnako aj potraviny či tovar do domácnosti nakúpite lacnejšie v hociktorom hypermarkete. Možno okrem „špecialít“ ako môžu byť povedzme orechy, brusnice a pod predávané vo veľkých baleniach.

Čo sa oplatí kupovať sú veci, ktoré vyrábajú priamo Poliaci. Najmä obleky, kostýmy a kožené topánky. Tieto predávajú zväčša priamo ich výrobcovia, respektíve predajcovia napojení priamo na výrobcov. Oblek kompletka (sako + vesta + nohavice) stojí cca 55€, pritom nie je problém kombinovať rôzne veľkosti saka a nohavíc a prispôsobiť tak oblek na postavu. Niektorí trhovníci majú dokonca v aute šijací stroj a dokážu vám urobiť malé úpravy priamo na mieste (skrátiť nohavice a pod.) Oplatí sa tiež kupovať topánky, cena cca 25-30€. Dobrý artiklom sú aj kováčske výrobky, kotlíky, grily, potom aj kočíky. Ostatné veci je potrebné vždy rozumne zvážiť, či danú vec nie je možné zohnať aj doma a lacnejšie.

S nákupným komfortom si tu stále nikto nerobí veľkú hlavu, takže je potrebné byť pripravený na situácie, kedy je skúšobná kabínka tvorená jedným kartónom na zemi a závesom, niekedy ani to nie. Každý špás čosik stojí, ako sa hovorí.

Doplnené 9.8.2016: Nakupovať sa dá priamo za eurá, ale niekedy sú ceny v zlotých lepšie (pýtajte sa na obe sumy a porovnávajte po prepočte cez kruz). A bez obáv zjednávajte, ste predsa na trhu! V Poľsku to síce nefunguje ako na arabskom trhu, kde sa začína na násobku adekvátnej ceny, ale na otázku „A da pan zľavu 2 eura?“ sa väčšinou viete dohodnúť na malom znížení ceny. Pri nákupe okolo 10€ sa dá vytiahnuť zľava 0,5 – 1€, pri nákupe okolo 50€ aj 3-5€. Za opýtanie máte parkovné a grilovanú klobásu zadarmo, to sa už oplatí, nie? 🙂 Tak veľa zdaru.

Niekoľko foto z dnešného dňa

JablonkaTrh1
Keď je dobrý trh, je tu aj mnoho ľudí.
JablonkaTrh2
Želáte si spoločenské šaty, alebo oblek? Všetko máme.
JablonkaTrh3
Domáce potreby, náradie, poľnohospodárske stroje, máme naozaj všetko 🙂
JablonkaTrh4
Napríklad aj pneumatiky na traktor…
JablonkaTrh5
… alebo záhradných trpaslíkov.
JablonkaTrh6
Poľské trhy – miesto, kde aj dnes kúpite najnovšie hity na magnetofónových kazetách.

Vietnamská reštaurácia Babamboo

Keďže sme dvaja a nechce sa mi variť ani v nedeľu, na obed sme sa vybrali do pravej vietnamskej reštaurácie Babamboo na Dlhých Dieloch.

Pripravte sa na úplne iné chute ako môžete zažiť v „tradičných“ ázijských reštauráciách. Ak chcete spoznať niečo nové, i keď nie každému musí (všetko) chutiť, pretože na niektoré ingrediencie jednoducho nie sme naučení. Bežné ázijské reštiky majú totiž od Ázie rovnako ďaleko ako bryndzová pizza od Talianska. Babamboo však prináša pravé chute Vietnamu a Thajska – napr. niektoré bylinky dovážajú letecky každý týždeň z ich domoviny.

Nech vás neodradí vchod do budovy, aj keď vyzerá ako vstup do kultúrneho domu z roku 1980. Zišlo by sa im tiež trochu popracovať na samotných priestoroch. Zariadenie je stále tak trochu ako v lacných ázijských fastfood reštauráciách, pritom ponuka a kvalita jedál by si zaslúžila niečo krajšie. Škoda tiež, že vonkajšia terasa sa takto v lete pokladá za výsostne fajčiarsky kútik, takže my nefajčiari musíme ostať radšej vo vnútri. Každopádne vietnamská obsluha nemá chybu, milí, ochotní, zaujímajú sa, poradia…

Vyskúšali sme nasledovné (výber z ponuky)

Thajská polievka
Tradičná thajská polievka s kuracím mäsom, zeleninou, bylinkami, rajčinami. V popise píšu, že jemne kyslá, mne sa však zadala skôr presolená.

Výborná bola tiež ázijská polievka s kokosovou vodou a kuracím mäsom, ktorá bola mierne sladká.

Letné rolky
Nem cuốn – letné rolky s krevetami. Na fotke s arašidovým maslom, potom mi čašník priniesol aj typickú vietnamskú (inak rybaciu) omáčku.

Rolky (studené) sú plnené ryžovými rezancami, zeleninou a krevetami. Majú sa koncom namáčať do omáčky (arašidovej alebo rybacej) a to buď rukami, alebo pomocou paličiek. Nie krájať príborom, lebo potom sa rozpadnú a už to nie je ono, ako ma upozornil čašník. Každopádne s vybraných jedál ma zaujali asi najmenej – chuť to bola zvláštna, určite nie zlá, ale mojím obľúbeným jedlo sa to nestane.

Chrumkavá kačica
Aďa volila na istotu, tak dala svoju obľúbenú chrumkavú kačicu. Chuťovo výborná, len tá omáčka bola vraj trochu pikantná (čo jej nevyhovuje).

Porcie na tanieroch sú veru obrovské! Z jedného taniera by sa už spokojne najedli aj dvaja ľudia! Vygúľal som sa odtiaľ fakt prežratý.

Hovädzie s rezancami
Hoavädzie mäso, lemongrass, chili, zelenina a k tomu opekané ryžové rezance ako príloha. Porcia ako pre baníka po celodennej šichte. 🙂

Záver

Ako už píšem vyššie, reštaurácia by si zaslúžila krajšie prostredie – ak sa chcú profilovať ako pravá vietnamská kuchyňa a ponúkať zaujímavé jedlá, keď mám nechať za obed pre dvoch >30€, čakal by som krajšie prestieranie, na stoloch nejaký ten obrus a pod.

Personál fakt milí a ochotní. Jediná chybička krásy prišla na záver – pri platení sme nedostali žiadny blok z pokladne, iba nám čašník otrčil svoj mobil, kde mal v nejakých kódoch sumarizovanú našu objednávku. Ako fajn, ja sa nebudem nikomu vyprosievať kvôli bloku, ale toto sa proste v dobrej reštike nerobí! Zdá sa, že je to opäť taký slovenský (alebo vietnamský?) folklór toto, minule sme dostali v kebabárni tiež len „nefiškálny“ doklad, tunáka to doviedli ešte ďalej. Ach jaj.

Haki Kebap Stupava

V rámci cyklovýletu a tiež skúšania nových podnikov v okolí sme navštívili Haki Kebap v Stupave. Nachádza sa neďaleko hlavného námestia smerom na autobusovú stanicu, oproti kaštieľu (v ktorom je tuším teraz domov dôchodcov). Haki Kebap, ako už z názvu vyplýva, ponúka hlavne kebap, pide, pizzu, hranolky…

Vyskúšali sme Teľací döner kebap – „menu“. Teľacie mäso v tureckej žemli + hranolky + nápoj v cene. Žemľa a kebap výborné, ten tu vedia. Hranolky v norme.

HakiKebap

Ja som si objednal Pide – s tureckou klobásou. Jedol som už pide, avšak tento za veľa nestál. Všetko prelepené mastným žuvačkovým syrom, vo vnútri cesto skoro nedopečené, neslané. Moja skúsenosť je taká, že tam kde robia kebap sa neoplatí objednávať pizzu, lebo kebabári pizzu jednoducho nevedia. Avšak to, že nevedia ani svoj turecký pide, ma už trochu udivuje. Škoda ho, pide mám inak rád.

HakiPide

Čo sa týka prostredia – v pohode. Vo vnútri to vyzerá čisto a vlastne aj dosť obstojne na to, že je to vlastne fastfood – na stoloch pripravené prestieranie, detský kútik… Obsluha trochu zmätočná, najprv sme čakali asi 5 minút na jedálny lístok, napriek tomu, že sme sa boli dnu ohlásiť, že budeme sedieť vonku. Potom sa u nás na striedačku striedal čašník s čašníčkou, ktorá prišla vždy 3 minúty neskôr a znovu riešila to čo už riešil čašník pred ňou… 🙂

Pri platení sme síce dostali blok z pokladne, ale „nefiškálny“. T.j. taký bežný SK folklór. Rovnako ako veľký oznam na stene, na ktorom vysvetľujú, že k jedlu nemôžu podávať čistú vodu z vodovodu, lebo nevedia garantovať jej kvalitu. Ah jaj.

Cyklovýlet Angern an der March

Dnes poobede vybrali sme sa na cyklovýlet. A keďže sme bez detí, trochu viac sme šliapli do pedálov. Najprv sme išli len tak rekreačne, že do „Rakúska“ – prešli sme cez Devínsku Ves, okolo Schlosshofu a potom až do Marchegu. Tam sme chvíľu rozmýšľali, či sa reku vrátime späť, alebo ideme ďalej. Nakoniec sme sa navzájom hecli, veď kedy najbližšie budeme mať príležitosť ísť sa bicyklovať bez detí?

CykloTrasaAngern

Naša finálna trasa: Záhorská Bystrica – Devínska Nová Ves – Schlosshof – Marchegg – Zwerndorf – Angern an der March – kompa na druhú stranu Moravy – Záhorská Ves – Vysoká pri Morave – Stupava – Mariánka – Záhorská Bystrica.

Celková dĺžka  podľa Googla cca 60km. I keď Adriana tvrdí, že podľa jej cyklopríručky to má byť 80km a podľa toho ako nás boleli nohy a zadky aspoň 100. 🙂

Pár poznámok:

  • Trasa je síce trochu dlhšia, avšak vôbec nie náročná – žiadne stúpania, všetko pekne po rovinke.
  • Na rakúskej strane málo áut – aj keď sme šli zväčša po asfaltke, iba občas nás niečo obehlo, občas sme narazili na nejaký traktor abo kombajn.
  • Kompa na druhú stranu nemusí vždy premávať, tak si to radšej čeknite na webe. My sme sa vybrali nablink, keby dačo, vrátime sa po tej istej ceste aj späť.
  • Z Vysokej na Morave sme sa vydali do Stupavy po ceste pre autá. Je to síce kratšia cesta, avšak dosť frekventovaná. Nabudúce by som radšej volil trasu po hrázdi až na Devínske jazero a odtiaľ potom do Stupavy.

Záver: Fajn výletík a som hrdý na svoju drahú, že to všetko odbicyklovala. Cestou späť sme sa zastavili v Stupave v Haki kebap niečo zjesť, lebo so sebou sme nič nemali a už sme boli fakt riadne hladní. Vysadnúť potom na bicykel a dokrútiť to domov vyžadovalo poriadnu dávku premáhania, lebo znovu sadnúť na otlačený zadok…

Žatva
Na poliach žatva v plnom prúde, samé kombjany aj keď je nedeľa. Budúci týždeň hlásia horšie počasie, preto chcú všetko čím skôr spratať.
Schlosshof
Pohľad na nádvorie zámku Schlosshof spoza brány. Dnu sme neboli, avšak sem nás doviedla keška, ktorú sme aj našli.
Marcheg
Dedina Marcheg je známa bocianmi okolo. Aj my sme ich zopár videli.
Kompa
Kompa na druhú stranu Moravy. Lacná veru nie je – osoba za 1€, bicykel zadarmo.
NaKompe
A ešte naše cyklo selfie priamo z kompy.
Bociany
Bociany na stĺpy pri Záhorskej Vsi. Fotka je síce rozmazaná, avšak lepšiu nemám, tak bociany aspoň takto.
VysokaNaMorave
Kostol vo Vysokej na Morave je známy najmä tým, že ho nie je možné odfotiť vo formáte 16:9, takže ako jediná fotka z tejto série je v pomere 4:3. 🙂