Prečo dodržiavam pôst

10.2.2016 bola popolcová streda a ja som sa (rovnako ako vlani) rozhodol dodržiavať pôst až do Veľkej noci. Nepijem kávu ani alkohol a nejem cukor – najmä nie sladkosti a potraviny, ktoré ho obsahujú „zbytočne“, napríklad ochutený jogurt. Prečo to vlastne robím?

Káva

Som na nej závislý. A nemám tým na mysli psychickú závislosť, že mám na ňu chuť. Som závislý fyzicky. Ak nemám hneď ráno kávu, na obed ma už bolí hlava. Som malátny a ospalý, nemyslí mi to, nedá sa so mnou vydržať. Za rok som sa dostal z levelu „pijem kávu občas“ na úroveň „dajte mi 3-4 kávy denne, inak budem zabíjať“. A tak som sa opäť rozhodol spraviť s tým koniec a vrátiť moje pitie kávy do normálu.

V stredu poobede som bol ospalý. Včera ma bolela hlava na dogrcanie, musel som si dať tabletku. Dnes som našťastie už len ako mechom ovalený. Myslím však, že som na dobrej ceste a cca do týždňa abstinenčné príznaky pominú a ostane len tá chuť. Takže toto predsavzatie má najmä zdravotné dôvody – nemyslím, že moja závislosť na káve by bola normálna. Ak pre nič iné, tak preto, že môj život sa musel značne prispôsobovať tejto droge. Nech sme kdekoľvek šli, rozmýšľal som: Budú tam mať kávu? Kde ju len zoženiem?

Cukor a sladkosti

Cukor je zlo, pchajú ho v podstate všade. A keď sa dá, treba sa mu vyhýbať. Cukrový detox teda nikomu nezaškodí. Netvrdím, že normálne sypem do tlamy kilá cukru denne (aj tú kávu som už medzičasom začal piť bez cukru), no takou Horalkou veru NIGDÁ nepohrdnem. Takže toto predsavzatie má nielen zdravotné dôvody (nezaškodí), ale si pomocou neho aj trénujem pevnú vôľu. Keď sa doma otvorí čokoláda, som zvedavý ako budem trpieť 🙂

Alkohol

Abstinovať? S tým mám vlastne najmenší problém. Avšak, keď už držať pôst a zdravo žiť, myslím, že alkohol sa patrí vynechať tiež.

Kto sa pridá? Veľká noc je tento rok 25.-27.3.2016, pôst držím do 26.3. (vrátane).

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *